Založ si blog

. . . majú smolu!

O príbehu obyvateľov piešťanskej novostavby Centroom ste už iste počuli. Pred približne mesiacom sa zo štyroch desiatok rodín, ktoré si obstarali bývanie v obytnom komplexe Centroom stali takpovediac bezdomovcami, mnohí s doživotným bremenom dlhu na krku. Vo svojom predošlom blogu som sa zamýšľal nad tým, koho zo vzniknutej situácie viniť. Dnes sa pokúsim zamyslieť nad rozsahom nešťastia, ktoré tieto mladé rodiny postihlo . . . .

►  V dobrej viere si kúpili byt v nehnuteľnosti, ktorá riadne prešla celou tortúrou vyjadrení a povolení. Napriek tomu mali smolu, lebo stavba, ktorú si vybrali mala tak skryté vady, že ani v procese výstavby, ani v procese kolaudácie a ani v procese kúpy nedošlo k ich odhaleniu.

► Považovali za samozrejmosť, že investor v súčinnosti so správcom účinne odstránia nedostatky, ktoré sa v priebehu užívania stavby začali objavovať. Mali však smolu, lebo namiesto trvalého odstránenia príčin boli zo strany povinných realizované iba kozmetické odstraňovania následkov.

► Boli presvedčení, že angažovanosť príslušných orgánov štátnej správy účinne prispeje k odstráneniu poukazovaných problémov. Opäť však mali smolu, lebo jediným „hmatateľným“ výstupom orgánov štátnej správy bolo vypratanie budovy.

►Nuž a dnes sa dozvedajú, že ako vlastníci stavby sú za stav budovy v plnej miere zodpovední a teda všetky náklady na zabezpečenie stavby, a jej prípadnú sanáciu by takisto mali znášať oni.

Obyvateľmi polyfunkčného objektu Centroom boli prevažne mladí, úspešní ľudia. Zrejme osobné životné skúsenosti ich naučili, že spoliehať sa v ťažkej situácii na pomoc iných je prinajmenšom naivné. Na pomoc, ani falošnú spolupatričnosť politikov štyri mesiace pred voľbami títo ľudia nečakali. Sami sa vysporiadali s vlastným osudom, preto že vedeli, že inak by Vianoce zrejme strávili na ulici.

Vysoko alibisticky však pôsobí prístup kompetentných, ak sa na jednej strane tvária, že kauza Centroom je štandardným občiansko-právnym vzťahom dvoch subjektov bez možnosti mimoriadnej pomoci zo strany štátu a na strane druhej je súkromnej spoločnosti veselo poskytovaná pomoc z verejných zdrojov, bez ohľadu na to, že to porušuje elementárne princípy efektívnej správy verejných zdrojov a narúša konkurenčné prostredie.

Som si takmer istý, že ak by sa identická udalosť prihodila sociálne slabšej skupine obyvateľstva, a ešte k tomu v takto exponovanom predvolebnom období, tak by aj ministri sociálno-demokratickej vlády povinne miešali maltu a behali s fúrikmi. Ale obyvatelia bytov v objekte Centroom, nie sú ani mecenáši súčasnej vlády, ani sociálne odkázaní. Sú to iba normálni čestní ľudia . . . a tak majú smolu!

Najvyšší čas na zodpovednosť

23.10.2022

Asi najviac tabuizovaným pojmom vo svete vrcholového športu sú „steroidy“. Sú synonymom nečestnosti, závislosti, vzostupov a pádov, synonymom kariérneho a často i fyzického konca športovca. Na druhú šancu poväčšine nie je nárok. Začiatkom milénia fungovalo na stereoidoch lacných peňazí aj hospodárstvo USA. Obyvatelia, ale i vláda, si rýchlo zvykali na blahobyt, [...]

obyčajná buzerácia. .. .

03.12.2015

O piešťanskej zrúcanine Centroom som už písal dvakrát. Prvý krát som sa zamýšľal nad tým, koho zo vzniknutej situácie viniť. Druhý krát som sa snažil charakterizovať aktuálnu úroveň „solidarity“ štátu s poškodenými. Tretia časť mala predstavovať môj osobný návrh systémového riešenia obdobných stavebno-technických zlyhaní. Dnes mi však v televíznych [...]

prehliadaný odkaz . . . .

13.11.2015

….ak v letectve nastane akákoľvek „udalosť“, vždy musí dôjsť k jej dôkladnému a nezávislému vyšetreniu. Okrem iného preto, že každá „udalosť“ v sebe nesie istý odkaz, z ktorého sa treba natrvalo poučiť. Zopakovanie tej istej chyby by totiž predstavovalo ten najvyšší stupeň neúcty voči obetiam, i pozostalým. …s korupčnými kauzami [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 39006x
Priemerná čítanosť článkov: 7801x

Autor blogu